Mitä tarvikkeita autosta kannattaa löytyä?

Kun hankkii auton, niin mukana on monenlaisia tarvikkeita jo valmiina. Kannattaa kuitenkin tarkistaa auton oston yhteydessä että nämä löytyvät autosta. Tallaisia ovat esimerkiksi pyöränpulttiavain ja varoituskolmio. Pyöränpulttiavaimella saa pultit auki renkaista, kun vaihtaa vaikka talvirenkaita kesärenkaisiin. Joskus auton rengas saattaa puhjeta ja autossa olisi hyvä olla vararengas mukana tai rengaspakkia. Jos joutuu pysäyttämään auton ajoradalle tai tien reunaan niin silloin pitää viedä varoituskolmio riittävän etäälle autosta, jotta muut autoilijat havaitsevat auton tarpeeksi ajoissa. Autossa kannattaa olla tätä varten myös turvaliivit, jos joutuu poistumaan itse autosta. Kun turvaliivit ovat päällä niin muut autoilijat näkevät sinut paremmin muutenkin kuin pimeässä.

Hands-free

Hands-free on nykyään pakollinen

Kaikista autoista on hyvä löytyä myös parkkikiekko, jotta voi parkkeerata auton kiekon vaatimiin paikkoihin. Jos puhut paljon kännykkään ja sinun on välillä tehtävä sitä autoillessakin niin hanki autoosi hands-free laitteisto. Autossa on hyvä olla myös autolaturi kännykälle.

Talvella

Talvella autosta on hyvä löytyä monia tarvikkeita. Talvella auto pitää saada kytkettyä lämmitystolppaan pakkasella. Auton lämmitystolppaan kannattaa hankkia ajastin, joka kytkee lämmityksen päälle tiettynä aikana, vaikka aamulla ennen töihin lähtöä. On olemassa myös erillisiä akunlämmittimiä. Auton sisätilojen lämmitykseen voi hankkia erillisen sisätilalämmittimen, jos autossa ei ole webastoa. Talvella autossa on hyvä olla aina mukana harja, jolla saa lumet putsattua auton päältä ja jäärapa, jolla saa ikkunat rapattua jäästä.

Lomalla ja pitkillä matkoilla

Lomalla ja matkoilla usein liikutaan vieraissa paikoissa. Tällöin autoon kannattaa hankkia autonavigaattori, jos sellaista ei autossa ole integroituna. Myös kännykkä voi toimia navigaattorina ja tällöin kännykkää varten kannattaa hankkia erillinen autoteline. Matkalla on hyvä olla myös varasulakkeita ja – lamppuja. Muista ottaa mukaan myös vara-avain.

Lapset ja eläimet

Kun autossa kyyditään lapsia, niin autossa on hyvä olla lapsille tarkoitettuja lisätarvikkeita. Osa niistä on lain määräämiä. Pienille lapsille pitää olla oma autonistuin. Näitä on erilaisia lapsen iästä ja koosta riippuen. Vauvoille on turvakaukaloita ja isommille lapsille turvaistuimia ja korokkeita. Lasten istuimet voidaan kiinnittää autoon kätevästi erillisellä telakalla. Telakan kiinnitystä varten autossa pitää olla Isofix-kiinnitysjärjestelmä. Uusimmissa autoissa tällainen on jo valmiina ja useimpiin vanhempiin autoihin tämän voi tehdä jälkiasennuksena.

Vaikka auton ikkunoissa olisi himmennyksiä, niin usein aurinko pääsee heijastamaan silti lapsen silmään. Ikkunoihin myydään lapsia varten, mutta miksei myös takapenkillä istuvia aikuisiakin varten erilaisia aurinkosuojia. Niissä kiinnitys tapahtuu usein imukupeilla. On myös olemassa takaikkunoihin asennettavia rullakaihtimen tyylisiä aurinkosuojia ym. vaihtoehtoja. Lapsia varten myydään myös autopeilejä. Peili kiinnitetään yleensä auton takapenkin niskatukeen ja tällä tavalla autoa ajava voi nähdä peruutuspeilin avulla mitä selkä menosuuntaan matkustava lapsi tekee. Lapsikin viihtyy paremmin autossa kun voi katsella peiliä. Peilit ovat usein myös lapselle mieluisen näköisiä ja mallisia ja voivat sisältää ääniefektejä ja liikkuvia osia.

Turvavyö

Turvavyöt tulee olla jokaisessa autossa!

Jos sinulla on lemmikkejä, niin niitä ei saa kuljettaa ilman turvavälineitä. Pieniä lemmikkejä voi kuljettaa niille tarkoitetuissa kuljetuslaatikoissa, jotka pitää kiinnittää turvavöillä kiinni. Isommille koirille on olemassa autovaljaita, joilla koiran saa kiinni turvavöitä apuna käyttäen autoon. Jos eläin liikkuisi autossa vapaana, tämä olisi vaarallista ja häiritsisi kuskia.

Jos haluat varautua kunnolla

Jokainen saa tietysti kuljettaa autossaan mukana mitä haluaa ja jotkut haluavatkin varautua lähes kaikkeen autolla liikkuessa. Autosta kannattaa tällöin löytyä mm. käynnistyskaapelit, hanskat tankkausta varten, sammutin, kolikkoja parkkeerausta varten, varoituskyltti jos auto sammuu tienvarteen ja hinausköysi.