Kuinka voit siivota autosi puhtaaksi?

Auto pitäisi pestä kunnolla ulkopuolelta varsinkin talven jälkeen ja syksyllä ennen talven tuloa. Eri vuodenaikoina syntyy erilaista likaa auton ulkopinnoille. Eri osat vaativat eri pesuaineet. Sitä saako autoa pestä ulkopuolelta omalla pihalla, on monta eri sääntöä. Se ei onnistu ihan noin vaan. Jos pesee auton omalla pihalla, ei saa käyttää liuottimia sisältäviä pesuaineita. Mitään muutakaan haittaa ei saa aiheutua ympäristölle tai naapurille. Pesuvesi ei saa valua naapurin tontille eikä kadulle. Pelkällä vedellä voi pestä omalla pihalla auton vaikka vesi valuisi kadulle ja sieltä sadevesiviemäriin. Jos käyttää pesuaineita niin pesuvesi pitäisi imeyttää omalle pihalle. Sadevesiviemäristä se päätyy yleensä lähimpään ojaan tai puroon. Sisältä saa auton pestä tietysti monella tapaa ja käyttäen pesuaineita. Jos haluaa että tulee puhdasta, kannattaa tehdä se tarkoin näillä annetuilla ohjeilla.

Sisätilat

Auto pestään usein ulkoa talvenkin aikana. Sisältä auto pestään harvemmin, mutta tämäkin pitäisi tehdä ainakin kerran vuodessa. Keväällä on tähän hyvä aika, kun ulkona alkaa olla jo sen verran lämmintä, että tarkenee puhdistaa auton myös sisältä.

Ensimmäisenä kerätään tietysti roskat, otetaan muovimatot pois ja imuroidaan koko auto peräkonttia myöten. Muista myös kaikki raot esimerkiksi ikkunoissa. Imuroinnin jälkeen kannattaa pestä kojelauta. Usein pesuun riittää ihan normaali pesuaine eikä siihen kannata käyttää mitään ainetta joka aiheuttaa heijastuksia tuulilasiin.

Penkkien puhdistukseen riittää usein pelkkä imurointi ja jos matot ovat muovia niin niihin pelkkä vesipesu. Jos penkit ovat oikein likaiset niin pesuaineeksi käy mäntysuopa ja kaupoista löytyy myös autonverhoiluun tarkoitettuja pesuaineita. Muista että autossa voi olla penkeissä sähkölaitteita, jotka eivät kestä pesua. Jos pesee penkit vesipesulla niin ne pitää myös kuivattaa hyvin. Purukumi lähtee verhoilusta irti ainoastaan jääsumutteella. Jos penkit ovat nahkaiset, ne pitää pestä tietysti nahalle tarkoitetulla pesuaineella. Tähän toimii apuna myös höyrypesuri, jolla voit putsata koko sisätilan!

Ulkopuoli

Älä pese autoa ulkopuolelta auringonpaisteessa ja anna maalipintojen viilentyä jos auto on ollut auringossa. Auton pesu on kätevää ämpärin ja pesusienen avulla. Auton huuhtelu onnistuu hyvin painepesurilla. Tee tämä ylhäältä alaspäin. Tee ensin esipesu eli ruiskuta kuivan auton pinnoille pesuainetta ja huuhtele auto. Tämä auttaa siihen, ettei auton pinnalla oleva irtolika naarmuta autoa, kun harjaa autoa puhtaaksi. Sitten pese auto kunnolla pesusienellä. Pesusienen sijaan voi käyttää myös autonpesuun tarkoitettua pesuharjaa. Autonpesussa voi käyttää myös hoitoainetta, jotta saadaan pinttynytkin lika irti maalipinnoilta. Hoitoainetta voi käyttää myös kuten vahaa eli levitetään, annetaan kuivua ja sitten kiillotetaan auto.

Auton peseminen

Pesuaineessa ei tarvitse säästellä autoa pestessä

Auton ulkopuolen maalaamattomat muoviosat pitäisi kiillottaa niille tarkoitetulla aineella. Näitä osia ovat peilien taustat, puskurit, spoilerit ja koristelistat. Tällä tavalla ne eivät myöskään harmaannu auton vahauksen aikana eivätkä pölyynny ajan kuluessa. Sitten onkin auton vahauksen aika, jos sellaisen haluaa tehdä.

Ikkunat

Auton sisälasien pesun voi tehdä, kuten pestään kodinkin ikkunat ja lasipinnat. Tähän voi käyttää ikkunanpesuainetta tai astianpesuaineliuosta, mikrokuituliinaa tai lasinpesuun tarkoitettua liinaa. Ikkunaan ei saa jäädä jälkiä, jotka näkyvät auringonpaisteessa tai muuten häiritsevät ajoa. Auton ikkunoiden pesuun saa ostettua myös oikeaa juuri siihen tarkoitettua pesuainetta.

Auton ikkunoissa ulkopuolella on usein kaikenlaista yllättävääkin likaa, joka ei lähde irti pelkästään perus ikkunanpesuaineilla. Hyönteiset, maantiesuola, noki ja rasva voivat muodostaa kalvon ikkunan pintaan. Näiden puhdistamiseksi voi joutua hankkimaan erikoisaineita, jotka ovat tarkoitettu auton ulkopintojen puhdistukseen. Ikkunoihin on voinut jäädä myös autonpesuvahaa, joka lähtee irti tällä aineella.

Kun auton pesee ulkoa itse, sen saa tehtyä tämän kunnolla ja tarkasti ohjeiden mukaan. Välillä kun auto ei ole kovin likainen, auton voi käyttää automaattipesussa.