Kuinka saat lapsesi viihtymään automatkan aikana?

Lapset tarvitsevat viihdykkeitä automatkan aikana. Varsinkin jos kyseessä on tuntien ajo. Se miten se sujuu lasten kanssa, riippuu siitä minkä ikäisiä lapset ovat. Vauvat eivät tarvitse juuri tekemistä, mutta isompien lasten kanssa pitää jo keksiä matkalle kaikenlaisia viihdykkeitä ja aikaa kuluttavaa tekemistä.

Vauvat nukkuvat vielä pitkiä päiväunia, joten kannattaa tehdä automatka niin että päiväunet ajoittuvat automatkan ajalle. Jos haluaa varmistaa, että lapsi nukkuu sikeästi, kannattaa matkustusta varten hommata lapselle unipussi. Mikäli matka on niin pitkä, että vauva on matkan aikana myös hereillä niin vauvoillekin voi autoon hankkia tekemistä. Turvakaukaloon voi laittaa kiinni erilaisia vauvojen leluja, joita vauva voi katsella. Ne voivat olla mukavia katsella ja jotkut lelut rapisevat kivasti kun niitä puristelee. Kaukaloihin myydään myös matkakaaria, jonka voi kiinnittää turvakaukaloon kiinni. Niissä roikkuu monenlaisia viihdykkeitä vauvalle esimerkiksi peileistä pyöriviin hyrriin.

Isompien lasten viihdykkeet

Vähän isommat lapset tarvitsevat jo paljon enemmän viihdykkeitä automatkalle. Muutaman vuoden ikäiset saattavat vielä nukkua osan matkasta, mutta kun ovat hereillä niin vaativat tekemistä. Osan ajasta voi kuluttaa niin pienempien kuin isompien lasten kanssa eväiden syömiseen. Pienempikin lapsi viihtyy kun saa juoda vaikka maitoa tuttipullosta ja napostella jotain. Maissinaksuja saa syödä vauvatkin, joten ne ovat suosittuja eväitä automatkoilla. Kannattaa pysähtyä varsinkin pitkällä matkalla useasti ja sitten jaksaa taas istua autossa kun on saanut käydä jaloittelemassa ja ehkä jossain mukavassa paikassa leikkimässä vähän aikaa.

Lomareissu

Hyvä loma alkaa mukavasta matkasta

Teini-ikäisen kohdalla usein on ongelma jo siinä vaiheessa, että hänet saa mukaan koko matkalle. Jos ollaan menossa vaikka perheen mökille, moni teini haluaisi jo jäädä kotia. Jos teinin saa mukaan automatkalle niin hän osaa jo varmasti itse keksiä tekemistä esimerkiksi kuuntelemalla musiikkia kuulokkeiden avulla tai kuluttamalla aikaa matkapuhelimen avulla tai jollain muulla älylaitteella.

Erilaiset pelit

Lapsille voi keksiä automatkalle monenlaista muutakin tekemistä. Isompien lasten kanssa voi pelata erilaisia pelejä liittyen vaikkapa vastaantulevaan liikenteeseen. Jokainen voi vaikka valita oman automerkin ja se voittaa jonka autoja tulee vastaan sovitun määrän verran. Lasten kanssa voi myös keskustella kivoista asioista vaikkapa siitä mihin ollaan menossa. Mukaan voi myös ottaa pelejä ja pelikortit. Kaupoissa myydään monista peleistä matkaversiota eli ne ovat pienemmissä paketeissa kuin yleensä ja niitä on helppo kuljettaa ja pelata autossa.

Yksi ehkä parhaiten automatkaa viihdyttävistä keinoista on ottaa mukaan tabletti, tietokone tai jonkin laite, jolla voi katsoa elokuvia tai pelata pelejä matkan aikana. Tällä tavalla lapsi voi viihtyä matkalla useamman tunninkin.

Jos lapsi tykkää piirtämisestä, niin piirustusvehkeet kannattaa ehdottomasti varata mukaan matkalle. Jokin pieni vihko vaikka, johon on helppo piirtää ilman alustaakin. Kirjojen lukemisesta saattaa monelle aikuisellekin tulla huono olo autossa, joten se ei sovi kaikille. Satujen lukemiseen on kuitenkin toinen keino. Autossa voi laittaa sadun soimaan eli kuunnella äänikirjaa. Äänikirjoja löytyy kaikenikäisille. Myös musiikin soittaminen autossa on viihdyttävää kaikille autossa olijoille.

Kannattaa varata hyvin aikaa ajomatkalle. Kun pysähdyksiä on tarpeeksi usein niin sekin voi jo riittää monelle lapselle. Autosta on kiva katsella ulos maisemia. Lapsella kannattaa myös kysyä etukäteen mitä kivaa tekemistä hän haluaa mukaan automatkalle. Kannattaa myös kertoa jos edessä on pitkä ajomatka, joten lapsikin voi varautua siihen paremmin. Jos matkustetaan kesällä, auton ikkunoihin kannattaa hankkia aurinkosuojat. Jos aurinko paistaa autoon sisään ja heijastaa silmiin sekä lämmittää niin nukkuva lapsi voi herätä sen takia ja unet jäävät lyhyemmiksi.