Kannattaako lomalle lähteä vuokratulla vai omalla autolla?

Jos haluaa nähdä lomalla paljon eri kohteita ja muutakin kuin turistien kansoittamia paikkoja, kannattaa lähteä autolomalle. Auton voi vuokrata joko kohteessa tai sitten matkaan voi lähteä kotoa asti omalla autolla. Vaihtoehtona on lentää kohteeseen tai mennä sinne junalla, bussilla tai lautalla ja sitten kohteessa vuokrata auto. Omalla autolla voi mennä kauaskin ja sen kanssa voi myös ylittää vesistön lautalla. Autoa voi kuljettaa myös junassa.

Vanha auto

Jos haluat lähteä tyylikkäästi lomalle, voit vuokrata vanhan auton

Milloin kannattaa vuokrata auto?

Jos haluaa lähteä lomalle jonnekin kauas ja jos kohde on jossain toisella puolella maailmaa, niin silloin tietysti ainoa vaihtoehto on vuokrata auto vasta kohteessa. Jos loma on lyhyt, niin silloin säästyy aikaa, vaikka autolomakohde olisikin melko lähellä, mutta päivien tai usean tunnin päässä autolla mentäessä. Jos mukana on iso porukka ja oma auto ei ole tarpeeksi iso, mutta halutaan liikkua samalla autolla niin silloinkin voi vuokrata auton vasta kohteessa. Varsinkin Saksassa, jossa saa ajaa moottoriteillä paljon lujempaa kuin Suomessa, oma auto saattaa olla liian laiska sinne. Muutenkin jos haluaa vuokrata jonkin omaa autoa paremmin varustellun ja hienomman auton niin autonvuokraus on mukava kokemus. Ja jos taas olet lähdössä esimerkiksi eräreissulle, voi pakettiauton vuokraus olla järkevää varusteiden mahtumisen kannalta.

Milloin oma auto on parempi vaihtoehto?

Autoloman voi aloittaa suoraan kotoa lähtiessäkin. Omalla tutulla autolla voi olla mukavampi matkustaa. Varsinkin jos kohteeseen on lyhyt matka, niin autonvuokrauksessa ei juuri ole järkeä. Omalla autolla voi kuitenkin lähteä pitemmällekin matkalle. Varsinkin jos aikaa on runsaasti ja ei ole kiire. Monet lähtevätkin omalla autolla reissaamaan jopa etelä-Eurooppaan asti. Tällöin varsinkin kesällä, autossa on hyvä olla ilmastointi.

Omalla autolla lomaillessa usein säästää rahaa. Lento- ja junamatkat maksavat ja auton vuokraaminenkaan ei ole ilmaista. Mutta ei omalla autollakaan halvalla pääse. Jos Suomea pitemmäksi lähtee, niin joutuu joko ajamaan pitkiä matkoja tai oikaisemaan reittiä autolautoilla. Ruotsi on pitkä maa ja jos ei käytä autolauttaa niin joutuu Suomen rajan jälkeen ajamaan yli tuhat kilometriä jotta on etelä-Ruotsissa. Tähän kuluu paljon polttoainetta, aikaa ja joutuu ehkä yöpymään matkalla jossain. Vähän kalliimpi vaihtoehto on ottaa autolautta Helsingistä tai Turusta Tukholmaan tai muualle etelä-Ruotsiin. Jos on menossa johonkin etelämmäs, niin autolautalla pääsee myös Viroon ja sitä kautta muualla. Yksi vaihtoehto on ottaa autolautta Saksaan. Tämä on aika kallis vaihtoehto, mutta kun varaa matkan ajoissa niin voi saada sen jollain hyvällä tarjoushinnalla.

Auton ostaminen

Mersu

Mersuja haetaan paljon Saksasta

On olemassa kolmaskin vaihtoehto vuokra-autolle ja sille että lähtee kotoa asti omalla autolla. Auton voi nimittäin ostaa paikan päällä ja ajella sillä sitten loman päättyessä kotia. Monet hakevatkin Saksasta autoja, koska ne ovat siellä usein paljon halvempia kuin Suomessa. Miksipä autonhakuun ei voisi yhdistää myös lomaansa?

Oli auto oma tai vuokrattu, kannattaa etukäteen selvittää mitä autoilu eri maissa vaatii. Monissa maissa pitää olla turvaliivit mukana kaikille matkustajille. Monissa maissa on myös erilaisia veroja ja tulleja autoilijoille. Saksassa autossa pitää olla ympäristötarra, jonka voi tilata kotia etukäteen ennen reissua.

Jos autosi on ostettu osamaksulla, niin auton viennille ulkomaille tulee kysyä kirjallinen lupa lainanantajalta. Tämäkin asia kannattaa hoitaa hyvissä ajoin ennen reissua, koska luvan saanti voi viedä yllättävän paljon aikaa. Muista myös tarkistaa ennen matkaa että tarvittavat vakuutuksesi ovat kunnossa. Samalla tavalla vuokra-autoa vuokratessa kannattaa miettiä tarkkaa millaisen vakuutuksen tarvitsee vuokrauksen yhteydessä.